Türkiye Patriot Talebinde Bulundu

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye-Suriye sınırına yerleştirilmek amacıyla Türk hükümetinden patriot talebi aldıklarını açıkladı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türk hükümetinin Patriot füzesi talebiyle ilgili mektubunun kendisine ulaştığını açıkladı. Rasmussen, "Bu mektupta Türk hükümeti, konuşlandırmanın sadece savunma amaçlı olacağını; bir uçuşa yasak bölge ya da saldırı operasyonunu desteklemeyeceğini vurguladı." ifadelerini kullandı. Füze konuşlandırılmasının, Türkiye'nin halkını ve topraklarını savunması için hava savunma yeteneklerini güçlendireceğini ifade eden Rasmussen, "Bu, aynı zamanda NATO'nun güneydoğu sınırlarındaki tansiyonun düşürülmesine de katkı sağlayacak. Aynı zamanda İttifak'ın dayanışmasının somut bir göstergesi olacak." dedi.

NATO'nun, Türkiye'nin talebini vakit geçirmeden değerlendireceğini kaydeden Rasmussen, "Onaylanması halinde, konuşlandurma NATO'nun mevcut hava savunma planı çerçevesinde yapılacak. Kabul edilmesi halinde füzelerin gönderilmesi ve bunların ne kadar süre kalacağı kararını Patriotlara sahip Almanya, Hollanda ve ABD verecek. Gelecek hafta bir heyet Türkiye'yi ziyaret ederek Patriotların yerleştirilmesi muhtemel bölgeleri inceleyecek." dedi. İttifak'ın güvenliğinin bölünmezliği ilkesini hatırlatan NATO Genel Sekreteri Rasmussen, "NATO, Türkiye'nin toprak bütünlüğünü korumaya ve her türlü tehdidi caydırmaya kararlıdır." ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Suriye'de devam etmekte olan krizin ulusal güvenliğimize oluşturduğu tehdit ve riskler karşısında, Vaşington Antlaşmasının IV. Maddesi çerçevesinde talebimiz üzerine 26 Haziran ve 3 Ekim 2012 tarihlerinde düzenlenen Konsey toplantılarındaki istişareleri müteakiben, ulusal hava savunmamızın Müttefik hava savunma unsurlarıyla takviyesinin desteklenmesinin NATO'dan resmen talep edilmesi kararlaştırılmıştır." denildi.

Açıklamada, bu talebin Türkiye tarafından NATO'da bugün yayımlanan bir mektupla resmen gündeme getirildiği belirtildi ve "NATO Konseyi, talebimizi ele almak üzere kısa zamanda toplanacaktır." denildi. Başbakan Erdoğan patriot konusu ile ilgili öğle saatlerinde yaptığı açıklamada NATO'dan talep gelmesi halinde değerlendirileceğini söylemişti. Pakistan'a hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Suriye'den füze tehlikesine karşı Türkiye'nin NATO'dan bir Patriot talebi olacak mı?" sorusuna, "Bu konuyla ilgili de değerlendirmeleri arkadaşlarımız büyük ölçüde bitirdiler. NATO'ya gerekli cevap verilecek. Talepse talep, bütün bunlar yapılacak. Ona göre adımı atacağız. Çünkü orada tehdit altında olan bölge Türkiye'nin toprakları olduğu kadar NATO'nun da topraklarıdır" şeklinde yanıtlamıştı.
Türkiye Patriot Talebinde Bulundu Reviewed by aktuel on Kasım 21, 2012 Rating: 1
All Rights Reserved by En Son Haberler © 2012 - 2021

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.