Yerli Otomobil Şubat'ta Hazır

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak'ın 'Başbakan test etti' diyerek duyurduğu ilk elektrikli yerli otomobilin ayrıntıları ortaya çıktı. Derindere Şirketi'nin 6 yıldır üzerinde çalıştığı otomobil 1 Şubat 2013'te kamuoyuna tanıtılacak. Yerli otomobil markasında ilk adımı atan 'babayiğit firma' MÜSİAD üyesi Derindere Otomotiv oldu. 2008'den bu yana üzerinde çalıştığı projenin tüm hazırlıklarını tamamlayan Derindere Motorlu Araçlar A.Ş., üretim için yeni bir şirket kurarak, 1 Şubat 2013'te otomobili kamuoyuna tanıtacak. Yeni kurulan DMA Derindere A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı Önder Yol'un anlaşmalarda adını 'DMA ALL ELECTRIC' olarak nitelediği arabanın marka adı lansmanda açıklanacak. Derindere şirketi, distribütörlüğünü yaptığı yaptığı Japon Toyota ile anlaşarak, otomobilde Corolla kasasını kullandı.

Ancak diğer bütün aksamlar yüzde yüz yerli sermaye ile hem yerli hem yabancı üreticilerden karşılandı.Tamamı Türk mühendislerce geliştirilen Türkiye'nin ilk yerli elektrikli otomobil markası olarak kayıtlara geçecek aracın, test aşamaları da tamamlandı. 6 yıl önce başlatılan projeyle ortaya çıkan otomobili, TÜBİTAK'tan 40 kişilik uzman ekip inceledi. Kurum, otomobile tam not verdi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ise otomobile 'trafiğe çıkabilir' anlamına gelen 'TİP' belgesiyle sertifikalandırdı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile şirket yetkililerinden alınan bilgiye göre Nihat Ergün de ilki 7 Ocak 2012'de olmak üzere iki kez aracı test etti. Bakan, Kocaeli'nde basına kapalı yapılan test sürüşünden memnun kaldı. Tüm hazırlıkları tamamlanan otomobil 1 Şubat 2013'te kamuoyuna tanıtılacak.

Otomobilin markasının da bu lansmanda açıklanması bekleniyor. Derindere firması, daha sonra seri üretim için çalışmalara başlayacak. Derindere Otomotiv yerli otomobilde kullanacağı elektrik motorunu Amerikalı General Motors'a bağlı Remy International'dan tedarik etti. 13 Haziran 2012'de de Remy International ile uzun vadeli stratejik ortaklık anlaşması imzalanarak, seri üretim için adım atıldı. Derindere Otomotiv, geliştirdiği 5 yolculu elektrikli otomobil için Amerikalı Remy'den aldığı HVH250 tipi elektrikli motoru kullandı. İki şirket arasında imzalanan anlaşmaya göre motorlar Türk tarafına 2012'nin son çeyreğinde teslim edildi. Otomobilin diğer aksamları Türk mühendisleri tarafından geliştirildi. Testlerde 180 km hıza ulaşabilen araç tek şarjla 320 km yol katetti.
Yerli Otomobil Şubat'ta Hazır Reviewed by aktuel on Aralık 28, 2012 Rating: 1
All Rights Reserved by En Son Haberler © 2012 - 2021

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.