Rize Ayder Yaylası Hatıraları

Ayder Yaylası Hatıraları

Türkiye genelindeki tüm seyahat anılarımdan Ayder yaylası, ilginç ve muhtemelen saçma bir sebeple öne çıkıyor. Haziranın sonu olduğunu hatırlıyorum, Ege ve Akdeniz kıyılarındaki arkadaşlarım ılık yaz akşamlarında açık havada yemek yemenin tadını çıkarırken, otel odamda toplanmıştım.

İki çift çorap, bir süveter, paltom giymeme ve üzerimi kalın bir battaniyeyle örtmeme rağmen, kemiklerimde istenmeyen bir soğukluk hissettim. Gündüz hava sıcaklıkları ılıman ama hoştu, bu yüzden geceleri önemli düşüş beni hazırlıksız yakaladı.

Yazın soğuk gece sıcaklıklarının sebebi ise Ayder yaylasının 1.350 metre rakımıdır. Türkiye'nin kuzeydoğusundaki Kaçkar sıradağlarının bir parçası olarak, kıyı şeridindeki tatil beldelerinden çok farklı bir iklim kuşağına sahiptir.

Ayder Yaylası Rize Türkiye

Türkiye'deki Laz ve Hemşin topluluklarından oluşan gelenek ve kültür hala güçlü bir şekilde hüküm sürüyordu. Her şey eski tarzdı ve yerel halkın çoğu evlerini ve otellerini yakındaki ormanlardan odun kullanarak inşa etti. Rehberim, manzaralı, dağlık köyde bir ev satın almamın imkansız olacağını söyledi. Bunun yabancı olduğum için olduğunu düşünmüştüm, ancak bölgeyle aile ya da arkadaş bağlantısı olmayan bir Türk bile ona satış yapacak bir yerli bulmakta zorlanırdı.

Ayder Yaylası Rize

1980'li yıllara kadar zirveye yürüyüş yaparken sadece yürüyüşçüler Ayder Yaylasını kamp yeri olarak kullanırdı. Zamanla, kamp alanlarından geleneksel ahşap otellere yükseltilen konaklama seçenekleri ve benim gibi turistler, tüm bu yutturmaca hakkında ne olduğunu keşfetmek için kitlesel olarak akın etti. Temiz dağ havası, doğal manzaralar ve Türkiye'nin geri kalanından tamamen farklı bir kültürel yaşam tarzı, bazı seyahat yazarlarını Ayder yaylasını İsviçre Alpleri ile karşılaştırmaya yöneltmişti.

Ayder Yaylasını keşfetmek

Soğuğa rağmen o gece iyi uyudum. Yüksek rakımlar ve dağ havası sizi oldukça hızlı bir şekilde yere serme alışkanlığına sahiptir. Bu yüzden kahvaltıdan sonra, hevesle yerel bir rehberle keşfe çıktım. Bir süt reklamı için mükemmel olacak sarı düğünçiçekleri ve şişman ineklerle dolu yeşil alanlar manzaraya hakim oldu.

İneklerin neden barınaklarda olmadığını sorduğumda rehber bana aptalmışım gibi baktı. Bana çok mantıklı geldi çünkü oradan uzaklaşabilirlerdi, ama görünüşe göre, kara deniz inekleri bunu yapmıyorlar çünkü Tanrı tarafından verilmiş bir tür işaret sistemi var ve gün batımında içgüdüsel olarak eve geri dönüyorlar.

Ayder Yaylası'nda Gelin Tulu şelalesi

Diğer canlı hatıralarım ayılardı. Kamp yerlerinden birinin girişinde ayılardan haberdar olduğu söylenen bir tabela. Bu beni aptalca heyecanlandırdı çünkü büyük bir boz ayının mükemmel fotoğrafını çekme düşüncesi cazipti, ancak sağduyu ters yönde koşmayı dikte ettirdi en iyi seçenek.

Şans eseri, büyük ayılara olan ilgim boşunaydı çünkü yılın yanlış zamanıydı. Sadece kışın kalın bir kar örtüsü zemini kapladığında, yiyecek bulmalarını zorlaştırdığında dağdan aşağı inerler. Alçalırken aynı zamanda Ayder yaylasının Gelin Tulu şelalesi buza döner. Uçsuz bucaksız yeşil yamaçlardan birinin kenarından aşağıya akan gelin duvağını andırıyor, dolayısıyla adı.

Ayder yaylasındaki her şeyi, her an düşeceğini düşündüğüm el yapımı cılız otel ve gece soğukları bile çok sevdim. Türkiye'de alternatif bir seyahat deneyimi arayanların oraya gitmesi iyi olur.

Ziyaret Edilecek Diğer Yerler

Ayder Yaylası

Kuzeydoğu Kaçkar Dağları'nda gezilebilecek diğer yerler arasında büyük bir göl bölgesi olan Uzungöl sayılabilir. Türkiye'nin ilki çay başkenti olan Rize ve Trabzon şehirlerine, Türkiye'nin birçok büyük havalimanından direkt uçuşlarla da ulaşmak kolaydır.

Buna ek olarak, Gürcistan ile aynı sınırı paylaşan kırsal bal yapma Macahel bölgesi, uzak bir dağ destinasyonudur, ancak sadece doğal manzaralar için görülmeye değer. Toplu taşıma kullanarak bağımsız seyahat etmek, uzak dağ yolları nedeniyle diğer yerler kadar kolay değil, bu yüzden Trabzon dışında faaliyet gösteren bir tur şirketi ile (https://www.rizetours.com/) rehberli bir gezi rezervasyonu yaptım. Diğer birçok Türkiye tur acentesi de aynı güzergahı satmaktadır.

Rize Ayder Yaylası Hatıraları Reviewed by habergulu on Ocak 14, 2021 Rating: 1
All Rights Reserved by En Son Haberler © 2012 - 2021

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.