Rize'nin organik çay tarımına geçişteki sıkıntıları ve çözümleri

Yıllardır tarımla geçimini sağlayan Ali Yavaş organik çaya geçişteki avantajlar ve dezavantajlar nelerdir.Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz tarım uzmanı arkadaşımızdan çözüm önerilerini aşağıda sıralıyoruz.Bütün bunu yapmaktaki amacımız daha şağlıklı ve modern bir dünya için olduğunun da altını çizmek isterim.

Organik tarıma geçmek hem bölgemiz hemde çay tarımı açısından hatta daha da ilerisi ülke ekonomisine katkısından ötürü elbette ki faydalı olacaktır.İşte tam da bu noktada geçiş süresi çok kısa bir zaman dilimine sıkıştırıldığından dolayı ço büyük ölçüde ürün kaybına sebep olacaktır.

İlimizdeki çay sanayicileri ve çay borsası bu açığı kapatmak için ithalata yönelecek olduğundan halkımız geleneksel milli içeceğimiz çayın tadı kaçmiş olacak kısacası damak tadı bozulacak.Sağlıksız ürünler piyasa da boy gösteceklerdir.Bu durum daha çok bölge ekonomisini işsizlik olarak etkiliyecektir.

RTU, Çaykur, Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odası bilimsel olarak yeni üretilecek olan organik gübrenin üretimi düşürmeyeceğinin garantisini verebileceklermi? Oluşacak ürün kaybı hangi yolla telafi edilme yoluna gidilecek.

TBMM gönderilmiş olan çay kanun tasarısının çayımız açısından ne derece faydalı olacağı detaylı bir şekilde üreticiye bildirilmemiştir.GDO katkılı ürünlerin boy gösterdiği ülkemizde neden bunlara ilk olarak tedbir alınmadan çay ön plana çıkarılmıştır.Yoksa 2 milyar dolarlık çay piyasina göz diken rantiye grubuna mı peşkeş çekilmek isteniyor.

Bölgemize rahmetli Zihni derin ve arkadaşları gibi milli tarımcılara tam da noktada çok ihtiyaç duymaktayız.Onlara Allahtan rahmet diliyorum. Aslında bu konu hakkında yazılacak söylenecek o kadar söz varkı biz konuyu şimdilik toparlıyor, Rizeli milletvekillerinin de bu konuda daha hassas ve objektif davranmasını ben şahsen bekliyorum.30 yıldır Türkiye'nin yönetiminde büyük katkısı olan Rize'li siyası liderlerimiz varken hala daha çayı konuşuoyorsak eeee daha nediyem...
Rize'nin organik çay tarımına geçişteki sıkıntıları ve çözümleri Reviewed by habergulu on Ağustos 04, 2017 Rating: 1
All Rights Reserved by En Son Haberler © 2012 - 2021

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.