Rize Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse’den Tarihi Çağrı

Rize Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, FETÖ'nün gerçekleştirdiği eylemlerden dolayı pişmanlık duyup örgütten ayrılma isteğinde olanlar için Etkin Pişmanlık Yasası'nın uygulanacağını açıkladı.İnegöl'de darbecilerin gönderdiği sözde darbe emrine yönelik Türkiye'de ilk soruşturmayı açtığı bildirilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın izniyle YSK'nın tek kişilik kararnamesiyle Rize Cumhuriyet Başsavcılığına atanan Osman Köse, Rize’de görev yapan basın mensuplarıyla tanışma toplantısında bir araya geldi.

Ajans temsilcilerinin Fındıklı ilçesinde meydana gelen sel ve heyelanı takip etmek için bölgede bulunduğundan katılamadığı toplantıda, beraberinde Terörden Sorumlu Cumhuriyet Savcısı Mustafa Özden ile kentte görev yapan diğer basın mensuplarıyla bir araya gelen Köse, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ-PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişiminden dolayı pişmanlık duyup örgütten ayrılma isteğinde olan kamu görevlisi ve vatandaşlar için "etkin pişmanlık hükümleri" çerçevesinde işlem yapılacağını açıkladı.

Gerek mevcut soruşturmalar ve gerekse yapılacak yeni soruşturmaların Anayasada belirlenen 'Hukuk Devleti' ilkesi ışığında mevcut mevzuata uygun bir şekilde hassasiyet ve titizlikle yürütülmeye devam edeceğini kaydeden Başsavcı Köse, bu bağlamda, özellikle Türk Ceza Kanunu'nun 314. maddesi kapsamında silahlı örgüt suçları ile ilgili olarak etkin pişmanlık hükümlerinin kamuoyuna duyurulmasında fayda mülahaza edilmekte olduğunu kaydetti.

Rize Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, Türk Ceza Kanunu'nun 314. maddesinin üçüncü fıkrasında, suç işlemek için örgüt kurulmasına ilişkin hükümlerin silahlı örgüt için de uygulanacağı hüküm altına alındığı hatırlatmasında bulunarak, “Dolayısıyla, Türk Ceza Kanunu'nun 221. maddesinde düzenlenen etkin pişmanlık hükümlerinin de FETÖ/PDY terör örgütü üyeleri için de uygulanması söz konusu olacaktır.

Bu kapsamda, FETÖ/PDY'nin 15-16 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirdiği eylemlerden sonra pişmanlık duyup örgütten ayrılma isteğinde olan kamu görevlisi ve vatandaşlar için Türk Ceza Kanunu'nun 221. maddesinde düzenlenen 'etkin pişmanlık hükümleri' çerçevesinde işlem yapılabilecektir. Buna göre, etkin pişmanlığın uygulamasında, kendiliğinden örgütten ayrılarak teslim olan failin örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suç işleyip işlemediği araştırılmakta ve daha sonra hukuki durumları değerlendirilmektedir.

Türk Ceza Kanunu'nun 221/2-3-4 madde ve fıkraları çerçevesinde, pişmanlık duyan vatandaşlarımızın verdikleri bilgilerle pişmanlık duyduklarını göstererek örgüt mensuplarının ortaya çıkarılmalarını ve yakalanmalarını sağladıklarının, mahkemece kabul ve takdir edilmesi halinde aynı maddenin üçüncü fıkrası kapsamında haklarında cezaya hükmolunmayacağı ya da yakalanması sonrasında verdiği bu tür bilgiler nedeniyle ceza indirimi yapılacağı yönünde düzenleme bulunmaktadır.” dedi.Köse, bir şekilde FETÖ/PDY terör örgütü ile bağı olup da pişmanlık duyan ve Türk Ceza Kanunu'nun 221. maddesinden faydalanmak isteyen vatandaşların Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk birimlerine müracaat etmeleri halinde belirtilen yasal hükümler çerçevesinde kendilerine yardımcı olunacağını kaydetti.
Rize Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse’den Tarihi Çağrı Reviewed by habergulu on Eylül 02, 2016 Rating: 1
All Rights Reserved by En Son Haberler © 2012 - 2021

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.